Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

Waweli-székesegyház

Lengyelország, Krakkó, Látnivalók

Waweli-székesegyház

Krakkó, Lengyelország, Látnivalók
  • Cím: Wawel Castle, Wawel 5, 31-000 Kraków, Lengyelország
  • Nyitvatartás: Hétfő – szombat: 9:00 -15:00
    Vasárnap: 12:30 – 15:00

A Wawel-domb egyik legimpozánsabb látnivalója a Szent Szaniszló-székesegyház (Katedra św. Stanisłava), amely a lengyel uralkodók és a királyi udvarhoz tartozó nemesek sírhelye volt. 

A székesegyház főbejáratától balra három nagy csont függ egy láncon. A legenda szerint sárkánycsontok és ha egyszer leesnek, eljön a világvége. A láncokat a biztonság kedvéért időről időre kicserélik.

A központi, márvány- és aranyborítású barokk síremlék a szczepanowói Szaniszló püspök végső nyughelye, akit 1253 szentté avattak és Lengyelország védőszentje lett.
Itt találjuk Nagy Kázmér és II. Jagello Ulászló mennyezetes síremlékét is, amelyek vörös márványban örökítik meg a hatalmas méltóságokat, amint békésen nyugszanak.

A katedrális főhajóját számos kis kápolna veszi körül. A gótikus mennyezeten litván, lengyel és magyar címer látható. Az 1519 és 1533 között épült Zsigmond-kápolna az egyik legfontosabb és legnagyobb hatású reneszánsz emlékmű Lengyelországban. 

A székesegyház 2,5 méter átmérőjű 11 tonnás harangját, a Zsigmond-harangot csak kivételes alkalmakkor kongatják meg. Érdemes felmászni a meredek lépcsőkön, mert a legenda szerint aki megkongatja a harangot, annak teljesül egy kívánsága.

A labirintusszerű kripták számos lengyel uralkodó földi maradványait rejtik. A nemzet poétáinak kritájában nyugszik Adam Miczikiewicz és Juliusz Słowacki, mindketten Lengyelország emlékezetének szentelték életművüket.

Székesegyház múzeumát a későbbi II. János Pál pápa alapította, válogatást mutat be a székesegyház történelméből.Waweli-székesegyház
Krakkó, Lengyelország
Copyright: massao   Forrás: flickr

Krakkói Látnivalók


0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!