Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

Királyi kastély

Lengyelország, Krakkó, Látnivalók

Királyi kastély

Krakkó, Lengyelország, Látnivalók
  • Cím: Wawel 5, 31-000 Kraków, Lengyelország
  • Telefon: 48 12 422 16 97
  • Nyitvatartás: 9:30 – 15:00

A királyi kastély (Zamek Królewski) helyén épített első kastély valószínűleg a Wiślan törzs erődítménye volt, amelyet földsánc és cölöpfal vett körül. Ennek körvonalai ma már a régészek előtt sem ismertek, olyan sok különböző réteg keletkezett a számtalan újjáépítés során.

1038-ban ide költöztette udvarát I. (Megújító) Kázmér, és Krakkót tette meg a Lengyel Királyság fővárosának. III. (Nagy) Kázmér masszív kastélykomplexumot építtetett a román stílusú épületcsoportból, amit I. Zsigmond reneszánsz sítlusban építtetett újjá, Giovanni Battista Trevano pedig számos barokk elemmel egészített ki.
A bejárat felett az elhíresült mottó olvasható: Si Deus nobiscum, qui contra nos? (Ha Isten velünk, ki ellenünk?)

Ha végigmegyünk a sötét alagúton, a kastély világos belső udvarára érünk, ahol a Bartolomeo Berrecci által tervezett oszlopsor található. A belső udvarból juthatunk el a kastély négy szárnyába.

A kastélyban számos kiállítás várja a látogatókat. Megtekinthetjük a királyi dísztermeket, amelynek rekonstrukcióját a fennmaradt töredékek, a kevésbé tönkrement épületekből átvett elemek és a korabeli leírásokban szereplő elgondolások alapján végeztek el.

A királyi magánlakásokban a királyi család és a legfontosabb udvari tisztviselők hálószobái és irodái kaptak helyet. A kincstár és fegyvertár a Lengyel Királyság koronázási jelvényeit őrzi. Az egyik legfontosabb kiállítási tárgy a Szerbiecz nevű csorba koronázási pallos.

A Kelet művészeti kiállításon igazi különlegességek kaptak helyet, például háborús trófeák, távoli uralkodóktól kapott diplomáciai ajándékok és kereskedelmi árucikkek.


 

Kinek ajánljuk: Mindenki számára érdekes lehet.


Királyi kastély
Krakkó, Lengyelország
Copyright: PolandMFA   Forrás: flickr

Krakkói Látnivalók


0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!