Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

Brama Floriańska

Lengyelország, Krakkó, Látnivalók

Brama Floriańska

Krakkó, Lengyelország, Látnivalók
  • Cím: St Florians Gate, Gołębia 24, Kraków, Lengyelország

Az első kaput földsáncból és fából építették 1285-ben, a Rynek Głowny körüli körzetek védelmi rendszerének tagjaként. A kaput a XIV. században egy alacsony, mészkőből készült bástyával helyettesítették. A felső szinteket, a lőrésekkel ellátott téglaépítményt és az őrtornyot a XV. században építették hozzá. A bástya bronzkoronája 1647-ben készült el. 

A Brama Floriańska (Flórián kapu) óváros felüli oldalát barokk stílusú féldombormű díszíti, amely Szent Flóriánt, a tűzoltók védőszentjét ábrázolja, amit egy korsó vízzel oltja az égő várost. A másik oldalát a lengyel sas díszíti. A kapun belül pedig egy kisméretű Mária-oltár található.

A középkori védelmi rendszert alkotó szakaszon egykoron 39 bástya, 8 nagy és számos kisebb kapu védte a várost. Nagyjainkban a kapuk, falak ls bástyák csak szórványosan maradtak fenn.

A Flórián kapu két oldalán három bástya található: a Pasamoników (Szabók), a Stolarska (Asztalosok) és a Cisielska (Ácsok) bástyája. A bástyákat azokról a céhekről nevezték el, amelyek a fenntartásukat feladatként kapták.

A Brama Florańska kapuja a dominikánus kolostor épületének részévé vált. A maradványait az ul. Mikołajska közelében lévő Plantyból láthatjuk.
 

Kinek ajánljuk: Mindenki számára érdekes lehet.


Brama Floriańska
Krakkó, Lengyelország
Copyright: DrabikPany   Forrás: flickr

Krakkói Látnivalók


0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!